V zahraničí se jí různé druhy dortů. Většinou jsou založeny na tradičních ingrediencích dané země. Pojďme se podívat napříč světem, jaké dorty se jí v cizích krajinách.
Boterkoek
Tento dort pochází původem z Nizozemí, kde je oblíbeným zpestřením různých rodinných sešlostí a oslav. Jeho chuť je velmi bohatá a hutná, jedná se totiž o dort, kde je základní ingrediencí máslo. To vše je doplněno křupavým elementem mandlí.
Amandine
Dort, který pochází z Rumunska, potěší všechny milovníky čokolády. Jedná se o vrstvený čokoládový dort, který je plněný vrstvami karamelu, krému z mandlí a celý je pokrytý fondánem.
Ponche Segoviano
Španělský národní dezert, který potěší milovníky sladkého, protože silná sladká chuť je to, co od tohoto dortu dostanete. Základ tvoří piškot, který se střídá s vrstvami pudinku a marcipánu. Pokrytý je zkaramelizovaným cukrem.
Bolo de mel
Tento dort naleznete hlavně v Portugalsku. Je typická pro svou bohatou chuť a výrazné koření. Je doplněn o med, mandle a vlašské ořechy. Jedná se o jeden z nejstarších dezertů pocházejících původem z Madeiry.
Louise cake
Dort, který pochází až z dalekého Nového Zélandu. Jednotlivé vrstvy dortu jsou velmi tenké. Vrstvy tvoří sušenkové těsto, které je navrchu doplněné o malinový či švestkový džem a kokosový sníh.
Ires leches cake
Mexický tradiční dezert, který by se dal v češtině nazvat jako „dort tří mlék“. Je totiž typický právě tím, že obsahuje tři druhy mléka, a sice plnotučné kravské mléko, kondenzované mléko a tučnou šlehačku. Doplněn je právě šlehačkovým krémem a na vrchu se podává s čerstvým ovocem.
Bolo Polana
Tento dort pochází až z Mozambique. Jedná se o národní dezert, který zahrnuje piškot tvořený z brambor a kešu ořechů. Ochucený je citrusovou kůrou a máslem.
Pokud jste dostali z našeho článku chuť na dort, můžete si nechat upéct dorty na zakázku Hradec Králové.